Är Etapp 5 ett skrytbygge? Varför bygger företagen inte själva om det nu är så viktigt? Är det verkligen våra skattepengar som finansierar det?
Många har frågor om den kommande satsningen på Östra piren i Karlshamn och här finns svar på de vanligaste funderingarna samt bakgrund för den som vill veta mer.
Samuel Henningsson är VD för NetPort Science Park sedan 16 år och är även ansvarig projektledare för bygget av Etapp 5. Vi har intervjuat honom.
Vad gör en Science Park egentligen?
En science park arbetar med samverkan mellan högskola, kommun och näringsliv med syftet att få tillväxt. Vi ska ligga i framkanten av det som ska komma och förstå detta innan det slår igenom.
I Sverige finns idag ett 30-tal science park-miljöer utspridda. Det finns underlag som bevisar att dessa orter utvecklats mer kraftfullt än de som inte har det. För en liten ort som Karlshamn är NetPort en viktig motor i det arbetet. Även om hav och skärgård är fantastiskt i Karlshamn behövs något mer för att locka intressanta företag hit. Om vi inte fortsätter att utveckla det här konceptet och möjligheterna på piren kommer vi tappa företag och kompetenser till andra städer som erbjuder bättre möjligheter.
Är det NetPort Science Park, Karlshamnsfastigheter eller kommunen som ska bygga? Vem gör vad och hur hänger allting ihop?
Karlshamnsfastigheter AB är ett kommunalägt aktiebolag som bygger och förvaltar fastigheter. Företagen hyr lokalerna av Karlshamnsfastigheter AB.
Om man tänker sig att Karlshamnsfastigheter och NetPort Science Park tillsammans är en apelsin så är Karlshamnsfastigheter det skyddande skalet runt apelsinen och NetPort Science Park är själva innehållet. Vi ger förutsättningar till varandra. I mitten på apelsinen finns kärnorna och de kärnorna är frön som kan skapa ny tillväxt om man vårdar dem på rätt sätt.
Kommer det inte kosta massor med skattepengar att bygga nya etappen som kunde gått till vård, omsorg och skola?
Ett kommunalt bolag är skilt från kommunorganisationen och har sin egen ekonomi. Och ska vinst plockas ut måste den alltså också skattas för. Karlshamns hamn är ett annat kommunalt bolag, liksom Karlshamn Energi. Det är alltså inte kommuninvånarnas skattepengar vi använder för att bygga Etapp 5, utan bolaget Karlshamnsfastigheters pengar.
Det som komplicerar upplägget är att Karlshamnsfastigheter AB behöver ha en kommunal borgen för Etapp 5. Denna satsning kanske ändå bara motsvarar 12-13% av den totala borgenssumma som kommunen har via alla sina bolag. Det som exempelvis hamnen bygger kräver också en kommunal borgen. Borgen krävs alltid när kommunala bolag gör större investeringar. Det krävs alltså att det går riktigt illa för att borgen ska inlösas.
Det är ett väl etablerat tillvägagångssätt hos många små kommuner. Annars hades stora satsningar varit omöjliga för dem. Man måste ta en kalkylerad och väl underbyggd risk för att kunna göra investeringar i denna storleken.
Vad är NetPort Science Parks roll i sammanhanget?
NetPort Science Park är ett icke vinstdrivande aktiebolag och vår roll är att skapa utveckling för tjänsteföretagen. Dels att få dem att vilja etablera sig här, dels att vara en motor i deras utveckling här istället för någon annanstans i landet.
De tjänsteföretag som finns ska bli större och de som inte finns här ska vi försöka locka hit. Det har vi jobbat med lyckosamt under 18 år. Hur ser framtidens tjänsteföretag ut som ska finnas här? Ett exempel som vi varit med och stimulerat är edtech-branschen. Det var ingen som visste vad det var när vi började. Att studenter och elever nu kan studera hemifrån och att vi kunde göra omställningen så snabbt under coronakrisen är edtech lösningen på. Vi försöker ständigt hitta nya framtida områden för staden och regionen. Därför jobbar vi exempelvis med frågan om elvägar, trots att den möjligheten inte finns ännu.
Hur stor är den ekonomiska risken då?
Den riktigt stora risken togs när man skulle bygga den första etappen som främst byggdes för BTH. Då visste ingen om man verkligen skulle kunna få företagen att flytta hit in i de följande etapperna. Men om man bygger havsnära kontorslokaler som är väldigt attraktiva är risken väldigt låg, anser jag. Det är inga svårsålda fastigheter.
I större städer inväntar man 80% teckning före man påbörjar bygget. Den möjligheten har man inte i Karlshamn eller i andra mindre städer. Den möjligheten finns inte heller för en science park. Parken växer med det innehåll som skapas där.
Vad finns det mer för risker?
Den största risken är faktiskt om vi inte bygger. Då vet vi att vi inte kommer att växa mer. Andra risker överbryggar man med tiden. Exempelvis om det tar 10 år att fylla huset istället för 8. Och vad skulle det ge för signaler utåt sett om vi stoppar nu och redan investerat så mycket?
Vad har de tidigare byggda etapperna kostat sammanlagt?
Runt 130 miljoner kostade de ungefär. Att det här blir dyrare handlar om prisutvecklingen för byggnationer. I Etapp 5 håller Karlshamnsfastigheter själva i hela projekteringen vilket faktiskt också sparar pengar om du jämför med en totalentreprenad.
Vad kommer Etapp 5 att kosta?
Karlshamnsfastigheter följer lagen om offentlig upphandling. När man gått igenom alla anbud och tagit ett tilldelningsbeslut vet vi vad det kommer att kosta. Där styr också marknaden. Detta besked kan inte komma förrän Karlshamnsfastigheter tagit ett styrelsebeslut. Efter det sammanställs siffrorna och blir summan högre än beräknat krävs också ett beslut i kommunfullmäktige. Strax före eller strax efter semestern kan vi berätta vad det kostar.
Är det ett skrytbygge?
Fastighetsbolaget ville att det skulle utformas som ett tydligt landmärke, inte ett skrytbygge. Det är inte pråligt och det finns inga guldkranar. Och i skrytbyggen har man exempelvis inte polerad betong på golven. Men samtidigt har man valt lösningar med omsorg och sett att kvalitet inte kostar mer i längden. Det hållbara kostar möjligen lite mer men är samtidigt en mer långsiktig lösning.
Är det ett riskområde att bygga på piren med tanke på om havsnivåerna ökar?
Ökar havsnivåerna ökar de även där oljefabriken ligger, eller där de nya bostäderna vid Ågatan ska byggas. Sätter vi fokus där behöver vi börja tänka på att flytta fabriken också. Det är ingen större risk här jämfört med någon annanstans i närheten av vattnet runtom Östersjön. Då är i så fall hela Holland ett riskområde!
Finns det tomma lokaler i de nuvarande byggnaderna idag?
Det finns ingen tom lokal idag som inte genererar hyra. Trots coronaviruset har vi fått in nya hyresgäster som t.ex. Eurocon. Dessutom har Softhouse expanderat och dubblerat sina kontorsytor. Det är fullbelagt förutom på 20 m2 där den aktuella hyresgästen avvaktar utvecklingen av corona.
Finns det några faktiska hyresavtal skrivna för etapp 5?
De två biograferna är de enda avtal som är skrivna men egentligen har planen hela tiden varit att inte skriva några avtal före vi har ett upphandlat bygge. Då vet vi också vad kostnaden blir.
Vi har 80 intressenter i en databas som haft kontakt med oss på olika sätt för att man är intresserad av att etablera sig här. Dessa kommer vi bearbeta direkt när byggavtalen är skrivna. Av dessa 80 beräknar vi att ca 15 kommer leda till affär vilket motsvarar ungefär 150 arbetsplatser. Det krävs ca 450 kontorsplatser för att få det att gå runt. Vi räknar med att det kommer ta 8 år att fylla hela huset och 700 arbetsplatser. Men ju längre vi väntar desto fler kanske vi tappar till andra städer.
När NetPort startade som ett EU-projekt 2001 så var ett av huvuduppdragen att vara med och utveckla en framväxande tjänstesektor i Karlshamn. Tjänstesektorn var understimulerad eftersom vi mest haft flera stora företag såsom exempelvis AAK, Södra, Facit-Halda och ABU.
2001 fanns det 380 människor som jobbade i tjänstesektorn. Idag är det närmare 1500. Ca 250-300 finns i lokalerna här nu. Vi hade haft fler om vi kunnat erbjuda fler lokaler.
Varför måste ni bygga och skymma utsikten till Kastellet?
Den nuvarande detaljplanen för Östra Piren beslutades ca år 2000 och den har vi följt. Det betyder att om man tycker att det skymmer så skulle man opponerat sig för 20 år sedan. På den tiden var ju för övrigt utsikten skymd av de tidigare hamnmagasinen och stora lastkranar. Utsikten har varit skymd långt före vi började bygga här. Den vackra strandpromenaden och ett fint gångstråk kommer fortfarande finnas vid kajkanten.
Vilka är de olika etapperna på NetPort Science Park?
Etapp 1 är huvudbyggnaden som stod klar 2004 och där bland andra BTH, Gourmet Grön, receptionen och spelföretaget The Station finns.
Etapp 2 stod klar år 2006. BTH hyr ena sidan och företagen den andra.
Etapp 3, stod klar 2009. Här finns bl.a Sigma Technology, Techmedico och tidigare Turistbyrån.
Etapp 4 var det planerade kulturhuset som inte blev av.
Etapp 5 beräknas stå klar hösten 2022 och innehåller 700 kontorsplatser, två biografer, en konsertsal för akustisk musik och en restaurang.
Varför behövs etapp 5? Vad händer om vi inte bygger den?
Vill vi ha tillväxt och utveckling i Karlshamn inom avancerad tjänstesektor och inom framtidsområden som exempelvis digitalisering och artificiell intelligens så måste vi bygga och skapa en arena för det. Vi behöver attraktiva lokaler och ett sammanhang för det.
Det finns ju några som är väldigt kritiska till bygget, har de fel?
I detta exakta ögonblick kan de absolut ha rätt. Men att bara vara kritisk utan att ge förslag på en annan lösning med samma utvecklingsmöjligheter ställer jag mig frågande till.
Vi siktar mot horisonten 2030 och framtiden och där har vi en unik kompetens. Vi är inga spågummor men vi jobbar med nära kontakt till forskning och akademi och får ta del av deras resultat. Och vi följer den tekniska utvecklingen även via vår branschorganisation. Vi ser var utvecklingen är på väg det närmaste decenniet och gör väl underbyggda och avvägda beslut efter det.
Det talas ofta om kopplingen mellan Etapp 5 och Stärnö sjöstad. Hur ser du på den?
Där har jag samma uppfattning som många andra. Vi kan inte sälja allt på att vi har vacker skärgård eller med närheten till havet. Eller att vi har nära till Köpenhamn, flyget eller goda kommunikationer via E22:an. Det är vi inte ensamma om i vårt närområde. Stärnö Sjöstad och Etapp 5 i kombination gör oss helt unika. Det är unikt att kunna jobba i en science park centralt mitt i stan i kombination med kommande möjligheter att ta båten till boendet på Stärnö Sjöstad. Där kommer vi sticka ut!
Det ger oss möjligheter att få hit företag från andra länder och städer. Digitaliseringen gör det också enklare att bo var du vill och jobba mot andra städer. Du kan ha Karlshamns goda livsklimat som bas och ändå ha hela världen som din kundbas. Du behöver inte sitta i ett trångt Stockholm längre. Och du kan fortfarande träffa och vara del av en intressant miljö här på NetPort och slippa arbeta ensam.
Varför går inte näringslivet ihop och bygger sitt eget hus om det är så viktigt? Kommunen kan sälja marken och näringslivet kan tjäna storkovan på hyran?
Det finns fördelar med att bo i en mindre kommun och fördelar med att bo i en större. Att möjliggöra en investering som denna och liknande investeringar så är behovet att bygga först och fylla sedan. De stora fastighetsbolagen startar när 70-80% har skrivit på. Etapp 5 är byggt för utvecklingen i science park-miljön och här är det viktigt att hyresgästerna är sådana som är med och utvecklar varandra och staden. Det är alltså inget företagshotell. Detta är huvudskälet till att det kommunala bolaget behöver investera. Den absolut största risken Karlshamn kan ta är att inte bygga, då vet vi att det kommer inte fler företag hit.
Sen kanske inte dessa tjänsteföretag är intresserade av att också vara fastighetsägare med allt som följer med det.
Vad har utvecklingen av NetPort Science Park betytt för Karlshamn, enligt dig?
Det gjordes en prognos vid millenieskiftet och enligt den skulle Karlshamn 2010 ha ca 29 000 invånare. I den längre prognosen skulle vi då 2020 vara 28 000 invånare i kommunen. Nu är vi ca 32 500 personer och jag tror NetPort varit en motor i den utvecklingen även om vi självklart gjort arbetet i samverkan med en rad andra aktörer.
—————————-
Intervju: Anna Deutgen
Foto: Lotta Johansson