Ann Tillberg är marknadskoordinator på Fria Läroverken i Karlshamn Gymnasieutbildning. De utbildar ungdomar för yrken som Frisör, Handel, El- och Energi, och även Samhällsprogrammet medier, information och kommunikation.
Varför gillar du Karlshamn?
Karlshamn är en stad som ger en gemytlig känsla. Den är inte för stor, men inte heller för liten. Det är en stad med en speciell känsla, en inneboende känsla som man känner när man befinner sig i vissa större europeiska städer. Karlshamns olika kvarter och dess centrum med alla sina butiker, är på något vis jämförbart med städer som jag besökt i Centraleuropa. Den historiska bebyggelsen är ständigt märkbar, samtidigt som man känner en puls och atmosfär, som de flesta mindre städer saknar. Den gamla träbebyggelsen i Karlshamn lyfter staden, samtidigt som det rika affärsutbudet ger Karlshamn en modern inriktning.
Mitt bästa smultronställe?
Som inflyttad Blekingebo är jag svag för havet och närheten till vatten. Det finns många fina ställen runt om i området, men om jag måste välja något, inom gångavstånd, tror jag att jag tänker mig parken kring statyn av Karl- Oskar och Kristina, nere vid Piren, med utsikt över havet, en fin sommardag, när havet ligger blankt.
Vad är din vision för Karlshamn om 20 år?
Om 20 år ser jag Karlshamn som en mer utpräglad Handelsstad. Man har byggt ut förbindelserna med Östeuropa, inte bara inom handel, utan även inom turism. Att fler människor från Baltikum och Östeuropa, ser Karlshamn som ett naturligt resmål, och vice versa.
Tre ord som beskriver mitt Karlshamn
Geografiskt läge. Tillgänglighet. Gemenskap.
Vilken restaurang/café/utflyktsmål skulle du rekommendera till någon som besöker staden och varför?
Karlshamn har ett stor utbud av bra matalternativ. Både vad gäller husmanskost men även fisk och snabbmat. Men om jag måste välja ett alternativ blir det Gourmet Grön – för deras innovation och att deras utbud av mat ligger rätt i tiden ur ett samhällsperspektiv.
Om du fick möjlighet att lösa upp en knut som skulle underlätta för företag/medborgare i Karlshamn, vad skulle det vara?
Eftersom vi utbildar gymnasieungdomar, brinner jag också mycket för att öka samarbetet mellan skola och näringsliv. Vi har kommit en bra bit på väg här i Karlshamn, men vi kan jobba ytterligare. Ungdomar behöver förebilder ute i samhället, och därför vore en ökad samverkan nästa steg för kvalitet i utbildningar, och som jag ser det, också en vinst för företagen.
Ett önskemål vore att alla elever har en mentor, inom sin inriktning, från näringslivet. Jag tror också att detta på sikt skulle leda till att ungdomar från Karlshamn, i större utsträckning väljer att stanna kvar i kommunen, arbeta, starta företag eller vidareutbilda sig.