Henrik Arvidssons dröm om att rosta eget kaffe började hemma i köket. De första bönorna rostades på en plåt i köksugnen. När han började sälja sina bönor såg han det mest som en marknadsundersökning men ganska snart visade det sig att det fanns ett stort intresse kaffet. I maj 2012 registrerade han sitt egna företag och under våren 2013 skaffade han sig en riktig kafferostmaskin i gjutjärn som kan rosta med väldigt exakt temperatur.
– Rostmaskinen beställdes från Holland med en leveranstid på 3 månader. Det är en tung pjäs och det krävdes 4 personer för att lyfta den på plats.
Den 31 oktober invigdes lokalerna i Froarp, norr om Asarum i en gammal verkstadslokal som efter renovering nu är hemvist för Blekinge Kafferosteri.
Just nu finns tre olika sorters kaffe: Tjärörost, ett lätt mörkrostat kaffe med bönor från Rwanda, en brasiliansk blandning med låg syra och en kenyanska blandning som kommer bli julkaffe.
Drömmen är att tillsammans med restauranger och kaféer kunna skapa unika kaffesorter.
Det finns en ekologisk strävan i kaffet som Henrik tar fram men smaken är alltid avgörande.
Ambitionen är att kunna leva på verksamheten i framtiden men det är passionen som är drivkraften, att lära och utvecklas och att producera riktigt gott kaffe. Småskaligheten är också viktig. Henrik är iblandad i allt från val av bönor, rostningen och förpackningen.
Läs mer om Blekinge Kafferosteri här [LÄNK].
Foto: Västfoto