Medan boendesegregationen ökat i Sverige de senaste två decennierna sticker Karlshamn ut rejält. Här har segregationen minskat mest av alla Sveriges 93 arbetsmarknadsregioner. Detta enligt ny forskning.
En förändring i segregation över åren innebär att det har skett en geografisk omfördelning inom regionen av individer med inhemsk bakgrund och/eller individer med utländsk bakgrund. Rent konkret kan det innebära att individer med utländsk bakgrund har flyttat från områden där många av regionens individer med utländsk bakgrund bor, till områden som befolkningsmässigt domineras av individer med inhemsk bakgrund, eller att nytillkomna individer med utländsk bakgrund bosätter sig i områden där en större andel av regionens individer med inhemsk bakgrund bor.
-I Karlshamns fall verkar det vara precis detta som har skett, säger Sofia som är doktorand i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping (JIBS).
-Det här är verkligen något vi kan vara stolta över, säger Per-Ola Mattsson, (s) kommunalråd i Karlshamn.
Han menar att det har varit ett strategiskt val att inte ha segregerade boendeområden i kommunen.
-Det är ett medvetet arbete under flera decennier från både politiker och tjänstemän att bygga bostadsområden blandat med både hyresrätter, bostadsrätter och villor vilket bidrar till minskad segregation – något vi nu fått kvitto på att det varit en lyckad satsning, avslutar han.