Sandells Karlshamnshus har glimten i ögat

utvald-Thomas_Sandell-foto-Stefan_Andersson

 

Sandells Karlshamnshus har glimten i ögat

utvald-Thomas_Sandell-foto-Stefan_Andersson

 

Sandells Karlshamnshus har glimten i ögat

Han har under sin arkitektkarriär designat allt från stadsplaner till kända byggnader och produkter över hela världen. Thomas Sandell är en av landets mest meriterade och har mycket på gång just i Karlshamn, t ex Synvillan på Eriksberg, lägenheter på Norreport och havsnära boende i Vettekulla. Han ritar gärna hus med både twist och glimt i ögat!

– I just Karlshamn händer det grejer. Den lilla staden är verkligen på gång.

Thomas Sandell, en av Sveriges mest meriterande arkitekter och designers.

o

Thomas föddes i svenskspråkiga Jakobstad i Finland, växte upp i Skellefteå, utbildade sig till arkitekt på Kungliga Tekniska Högskolan och bor nu på Kungsholmen i Stockholm. Arkitektkontoret Sandellsandberg som startades 1995 har uppdragsgivare världen över och Thomas arbetar med såväl möbelformgivning som inredningsdesign och arkitektur med ett 50-tal anställda. Han står bakom byggnadsprojekt som Gåshaga brygga på Lidingö, Stockholmsbörsen, en av träkojorna i världskända Tree Hotel i Harads utanför Boden samt inredningar till Moderna museet och Arkitektmuseet, Han har formgivit möbler till både IKEA och det italienska designföretaget Cappellini, lampor, väskor, sommarpratat i P1 och mycket annat. En bred meritlista, minst sagt. Genom åren har Thomas Sandell och företaget prisats åtskilliga tillfällen, bland annat med utmärkelsen Utmärkt svensk form inte mindre än elva gånger.

Uppmärksammade byggnader på Eriksberg

I Karlshamn står han bakom flera spännande byggnader varav två finns på Eriksberg. Thomas första uppdrag blev att göra entrén mer välkomnande och tillgänglig för besökarna. Det fanns många behov Eriksberg ville paketera in i samma byggnad.

– Eriksbergs utmaning var att man inte riktigt kände att folk hittade dit. De hade en otydlig entré in till den stängslade viltparken som fick människor att vända om. Det var där samarbetet började. Förutom biljettförsäljning fanns det behov av att kunna sälja saker, ha en servering, försäljning av viltprodukter och jaktkläder samt en föreläsningssal. Det gällde också att vara förberedd på att behovet kunde förändras över tid och att bygga in en flexibilitet för det, berättar Thomas.

Entrébyggnad Eriksberg

Inspirationen till entrébyggnaden blev den klassiskt faluröda ladan vars funktion alltid förändras över tid. Men med en Sandellsk twist! Byggnaden blev en av två nominerade till Karlshamns Stadsbyggnadspris 2018 och beskrivs av Sandellsandberg som en modern gestaltning som förhåller sig till platsens karaktär på ett lustfyllt och samtida vis.

– Lador är typexempel på byggnader som tål förändring utan att exteriören kräver det. Panelen på ladan fick form av en ridå eller en gardin med falurödmålad träpanel. som man kunde kika in bakom, eller kika ut ifrån. Det var grundidén. De flesta av byggnaderna på Eriksberg har vasstak så vi ville också fortsätta på den linjen. Byggnaden skulle vara modern men blanda traditionella och moderna sätt att bygga på.

Se men inte störa

Sandell och Eriksberg fann varandra och det finns nu flera idéer i pipeline. Senast färdigställdes byggnaden Synvillan som även den är nominerad till Karlshamns Stadsbyggnadspris. Den 18 mars avslöjas om byggnaden dessutom vinner det prestigefyllda Plåtpriset. Tanken med huset var att man skulle få bo mitt ibland djuren utan att störa dem. Huset byggdes på pålar precis ovanför djurens foderplats och har ett glasgolv där man kan se dem äta. Huset kläddes i en böljande rostfri plåt som reflekterar omgivningen och blir ett slags kamouflage. Taket fick liksom entrébyggnaden Eriksbergs klassiska vasstak.

– Det är fantastiskt med alla djuren som går där fritt som inte bryr sig om bilar som kör förbi men de sticker direkt om man öppnar bildörren. Tänk om man kunde få uppleva de djuren på ett nära sätt som i en safari, mitt i naturen utan att störa eller skrämma dem. Det var tanken. Och nu kan man faktiskt bo där mitt ibland dem, dricka sitt glas vin och se men inte störa.

Synvillan, Eriksberg

Samarbetar med lokala PMB

Sandell har funnit en god samarbetsparter i Karlshamnsföretaget PMB och tillsammans projekterar de nu flera spännande byggnader i Karlshamn. Mitt i stan i kvarteret Älgen på Norreport planerar de nu både bostadsrätter och hyresrätter, omkring 20 lägenheter i storleksspannet 60-170 kvadrat.

– När det finns ett förtroende från två håll och man får till ett bra samarbete som resulterar i bra grejer blir det alltid bra i slutändan. De riktigt bra grejerna kommer när man jobbar bra tillsammans. Vi håller på med bygglovet nu och beräknar att det kan står klart inom två år. Det är ett fantastiskt läge mitt i stan.

 

 

 

 

 

Kvarteret Älgen, på Norreport mitt i centrala Karlshamn

Under 2019 köpte PMB mark av kommunen i Vettekulla och även där fick Sandell förtroende att skapa intressanta villor i ett natur- och havsnära läge. När Thomas berättar märks det hur otroligt noga han är med att byggnaderna ska passa in med platsen och sammanhanget de byggs i. Han vill att husen byggs så att det ser ut som de alltid funnits där. De 38 husen i Vettekulla kommer ha samma typ av arkitektur men blir i sig väldigt individuella. Dels kan man beställa dem i small, medium och large och dels blir tomterna väldigt naturanpassade.

– Det blir inga ordinarie villatomter med häck och gräsmatta utan hus med naturtomter. Ett område som blir väl omhändertaget och genomtänkt när det gäller markplanering. Man har så himla mycket gratis om man accepterar platsens förutsättningar och utgår från det. Att tvinga in ett hus på en tomt blir aldrig bra.

Skiss havsnära hus i Vettekulla

”I Karlshamn händer det grejer!”

I en intervju i TV4 för i slutet på 2020 tog Thomas just Karlshamn som ett exempel på en plats där det händer mycket. Ingenjörs-och designföretaget Afry hade gjort en undersökning bland ungdomar i åldern 18-35 år och frågat dem var man helst vill bosätta sig i framtiden. Tidigare har storstäderna alltid varit svaret eftersom man trott att framtidsmöjligheterna finns där. Denna gång svarade hela 88% att de helst ville bo i en liten eller medelstor stad.

– I väldigt många år har den lilla staden inte varit ett alternativ men nu är det precis tvärtom. Den här undersökningen gjordes faktiskt redan före pandemin och sen har det accelererat som ett resultat av den. Nu vet man definitivt att det här är sant, berättar Thomas.

Thomas fortsätter berätta att utvecklingen i den lilla- eller medelstora staden går snabbare än i exempelvis Stockholm. För tredje året i rad har Stockholm ett negativt befolkningsnetto. Det flyttar alltså ut fler än det flyttar in och det har inte hänt på hur länge som helst. Man märker tydligt en attitydförändring gällande att man faktiskt kan göra karriär på andra platser är i storstäderna, om det är det man vill göra.

– Konceptet 10-minutersstaden är väldigt attraktivt. Det betyder att du har 10 minuter att ta dig till det mesta du behöver, ex förskola, affär eller arbete. Men det är också viktigt att de här små- och medelstora städerna kan erbjuda ett bra boende. Det duger inte med vad som helst om man ska flytta från Stockholm till Karlshamn. Boendet får inte vara sämre än det man lämnar. Det blir viktigt för kommunerna att leva upp till det och planlägga byggbar mark på attraktiva ställen. Havsutsikt är ett väldigt starkt argument, till exempel, eller en stor balkong eller terrass.

Med allt fler som blivit vana att arbeta hemifrån har också det där extra rummet blivit viktigt. Något som bostadsutvecklarna på Sandellsandberg märker nu.

– Lägenheterna blir större igen. Förr var det vanligt att man hade sk halvrum i lägenhetstyperna, ex en 2,5-rummare. Vi ser en återgång där för att man ska kunna sitta och jobba hemifrån på ett bra sätt. Att jobba från köksbordet funkar inte i längden. Man kan också göra co-workingmiljöer i ett bostadsområde dit man kan gå för att arbeta. Man behöver inte jobba med samma sak men har ändå möjlighet att få det sociala behovet tillfredsställt. Rutinen att gå till jobbet och äta lunch med någon är fortfarande viktigt.

Möjligheten att kunna bo modernt med havet och naturen inpå knuten är ett framtida dragplåster, inte minst för hemvändarna med erfarenheter från större städer, menar Thomas när vi kommer in på den planerade stadsdelen Stärnö Sjöstad.

– För Karlshamn är denna typ satsning på boendemöjligheter jätteviktiga. Man måste jobba långsiktigt med att kunna bereda mark och planlägga attraktiva tomter så att man kan erbjuda intressanta boendemöjligheter. Där har kommunen en jätteviktig roll.

Thomas Sandell är en frekvent expertgäst i TV4

Hemvändare bidrar

I finska Jakobstad med drygt 19 000 invånare identifierade man hur viktigt det var att erbjuda hemvändare ett intressant boende. Där hamnar ungdomarna som ska börja på högskola och universitet ofta i Sverige på grund av språket och att det finns större utbildnings- och valmöjligheter för dem där.

– Under studietiden kanske träffar man sin partner och bildar par. Efter några år bildar man familj och då funderar man på var man ska bo. I Jakobstad finns ett stort behov av utbildad och erfaren arbetskraft men man saknar bra bostäder som inte bara är mark till villor. Det är ett större steg att flytta till en tomt/bygga villa än en lägenhet. Man kanske vill känna sig för lite först. Till dem har vi ritat två bostadshus med 56 lägenheter helt i trä i en lite större i storlek som funkar för familjer, berättar Thomas.

När det kommunala bostadsbolaget la ut en intresseanmälan gällande denna bostadssatsning fick man in 3 600 intressenter.

– Det fanns ett jättestort behov. Man skulle kunna göra exakt samma sak i Karlshamn. Hemvändare är ofta utbildade och kommer säkert kunna få ett bra jobb. De vill säkert också bo lite större och är beredda att betala mera för ett bra boende. Att jobba med att få tillbaka hemvändarna är smart. De kommer ju bara bidra när de återvänder. Sen har de ju ofta någon medföljande partner som kan bidra också.

Hur skulle du själv beskriva din design och husen du ritar? Vad kännetecknar dem?

– Det är alltid svårt att beskriva sitt eget uttryck men jag försöker göra funktionella byggnader förankrade i sin tid med en twist. Det ska finnas glädje och en glimt i ögat så man drar lite på smilbanden, avslutar Thomas Sandell.


Den här intervjun är en del av en serie vi gör med spännande arkitekter som formar det samtida och framtida Karlshamn. Tidigare har vi intervjuat Charlotte Kristensson, FOJAB gällande Mörrums nya skola och Gert Wingårdh.

Text: Anna Deutgen
Foton/illustrationer: Sandellsandberg

Fler nyheter om

  • Nu fylls piren!

    Uppdaterad artikel! Ett år kvar till invigning av Östra Pirens nya etapp och nu 60 procent av lokalerna uthyrda. Och fler hyresgäs ...

  • Per & Niklas: Stärnö har en otrolig potential!

    - Havet är den största attraktionskraften men hela området är spännande. Där finns stora naturvärden, en militär och industriell h ...

  • Magdalena: Stärnö sätter Karlshamn på kartan

    - Första intrycket när jag besökte Stärnö stenbrott var: Wow, här skulle man vilja bo! Det är en mäktig och spektakulär plats med ...