Vi älskar Karlshamn!

sejke+tilda-studenter

 

Vi älskar Karlshamn!

sejke+tilda-studenter

 

Vi älskar Karlshamn!

Den lilla staden med närheten till havet och naturen, i kombination med den intressanta utbildningen på Campus Karlshamn lockade Sejke Nord och Tilda Einarsson hit. En miljö som båda studenterna vittnar om är helt unik.

– Det är ett campus där alla känner alla och när jag går ut på stan är det alltid någon jag känner igen. Alla är kärleksfulla, sociala och trevliga. Det är nästan som en film!

När Gilla Karlshamn och Företagarna Karlshamn anordnade en fullsatt hearing för Campus Karlshamn var intresset och engagemanget för att behålla högskolan i Karlshamn stort. Diskussionerna kring både problematiken och lösningarna avlöste varandra under kvällen. Studenterna Sejke Nord och Tilda Einarsson fanns på plats och vi har träffat dem för att höra deras tankar kring studielivet, utbildningen och kulturen i Karlshamn.

Fullsatt på hearingen för Campus Karlshamn

Sejke Nord, 24 år från Lund och Tilda Einarsson, 22 år från Örebro studerar båda tredje året på programmet Digital bildproduktion på Campus Karlshamn. De beskriver studiemiljön på campus som fantastisk.

– Jag har ju tidigare studerat på Lunds Universitet och det är stort campus och alla är utspridda över en stor yta. Det var inte jättemånga man kände där mer än de man läste kurser med. Här känner jag studenter från alla årskurser och program. Det finns inga barriärer mellan dem och det är lätt att skapa samarbeten och få nya perspektiv. Jag giller verkligen att det är litet campus där alla känner alla, berättar Sejke.

”Här är man någon, inte bara en i mängden”

Tilda studerade ”dubbel” gymnasieutbildning samtidigt hemma i Örebro. Hon slog ihop medialinjen och estetlinjen och fick det att fungera. Efter det arbetade hon ett tag som fotograf och videograf i Spanien. Men när corona kom passade hon på att börja studera igen eftersom att det stora intresset för resor blev en omöjlighet.

– Jag visste ingenting om Karlshamn men jag fastnade för utbildningen eftersom jag ville fördjupa mig inom video, grafisk form och drönarfoto. Jag såg att det var ett litet campus men det var också det som lockade mig. Jag har alltid gått i små skolor och jag uppskattar det. Man lär känna alla och det blir familjärt så att man vill kommat. Här är man någon, inte bara en i mängden, berättar hon.

Tilda Einarsson från Örebro

Sejke besökte campus före hon började studera och gillade vad hon såg. Samlingslokalen Oasen är som ett stort vardagsrum med soffor, arbetsplatser, en liten damm med guldfiskar i och ett litet bibliotek. Där passade hon på att prata med studenterna om hur de upplever det och vad som finns att göra i Karlshamn.

– Jag kom oanmäld, kände på stämningen och det var en fin atmosfär direkt. Oasen var full med människor som småpratade eller studerade. Och sen såg jag ju också miljön runt campus. Havet, staden och skogen här alldeles nära. Och då fastnade jag för staden också.

Tilda är nu engagerad i ”alla styrelser man kan sitta i”, berättar hon.

– Jag var egentligen inte så sugen på att studera men har blivit mer kär i det nu. Jag visste inte ens att det fanns kårverksamhet här men engagerade mig i den och är glad att det finns en sån stor studentkultur här. Det finns alltid någonstans att gå för att träffas. Det känns som jag var liten när jag sökte hit men att åren här gjort mig vuxen och stor, berättar hon och skrattar.

Sejke Nord från Lund

Lyhört och formbart

Sejke sökte sig till Karlshamn efter humaniorastudier i Lund. Hon är språkintresserad och studerade både japanska och engelska där. Samtidigt hade hon en längtan efter att lära sig mera inom design och hon gillade det som erbjöds i programmet Digital bildproduktion.

– Jag blev såld direkt. Det lockade mig är att utbildningen är så bred med en massa intressanta ämnen och kurser jag ville lära mig mera om. Nu vet jag ju också det finns stora möjligheter att forma den under tiden man studerar. Man kan få extra handledning kring det man är intresserad av och involvera det i den kursen man läser. Lärarna är lyhörda på det sättet och  ger extra bränsle till det du som student brinner för.

Skolan med utsikt över Kastellet

”Titlar skapar inte eldar i studenters hjärtan.”

En styrka som många studenter vittnar om är hur närvarande lärarna är. Både före, under och efter lektionerna lägger de mycket tid på att fånga upp studenternas frågor och intressen. Det är dessutom en ickehierarkisk kultur där lärarna oavsett årskurs kan namnen på studenterna och studenterna känner alla lärarna.

– De brinner för sina ämnen och de har kunskapen. Frågar man någonting kan man hålla kvar dem hur länge som helst. De tar sig alltid tiden att hjälpa oss. Det är sällan man hittar dem kurande i ett lärarrum. De är här nere med oss, berättar Tilda.

– I Lund var det vanligare att läraren sa tack och hej och försvann efter lektionen. Här stannar de kvar och de uppmuntrar oss att ta våra egna banor och spår, berättar Sejke.

Både studenter, lärare, kommun och näringsliv lyfter ofta den speciella kultur som skapats i och kring Campus Karlshamn som något väldigt unikt och att den äventyras vid en flytt. Men på hearingen talade även rektor om hur svårt det är att hitta kompetenta lärare som disputerat.

– Vi tror att kulturen är knuten till den här platsen. Den har skapats här. Och vi har faktiskt väldigt kompetenta lärare här även om kanske inte alla är disputerade. Men titlar skapar inte eldar i studenters hjärtan. Jag tror inte heller att alla i personalen vill flytta med till Karlskrona. Det hade varit en stor förlust för både BTH och studenterna om man tappar dem, säger Sejke.

Tilda håller med och fortsätter:

– Idéproduktionen och gestaltningen man gör hänger alltid ihop med en analys eller frågeställning. De går hand i hand även om mycket av innehållet i utbildningarna är praktiskt. Vi kan ha en nisch eller ett tema som en frågeställning och sen kan vi välja med vilken idé eller metod den gestaltningen görs , berättar hon.

– Ja, och därför kan man också sätta sin egen prägel på varenda kurs. Det är häftigt, tycker jag. Då blir man motiverad! Jag sökte hit för att få båda delarna. Annars kunde jag likaväl sökt en yrkeshögskola, berättar Sejke.

Sejke och Tilda

En skräddarsydd miljö

När Campus Karlshamns lokaler utformades skapades de med tanken att man i projektrum skulle kunna arbeta tillsammans över utbildningsgränserna. Projektrummet blir ett eget låsbart kontor att gå till och samlas med sitt team under en kortare eller en längre period. Till det byggdes också ett antal större samlingssalar, produktionsrum, modellverkstad och ljudstudios. Det finns flera exempel på hur studenter med olika eller liknande kompetenser hittat varandra under projekten i dessa rum och sedan startat bolag tillsammans.

– Det är jättebra att de rummen finns och att det finns så många av dem. Det var ofta ett problem när jag studerade i Lund, berättar Sejke.

– Det är dessutom väldigt lätt att få ett rum. Man kan sitta där med sin grupp och få lite arbetsro. Det gör ju också att man faktiskt vill vara på plats vilket gör att motivationen ökar, fyller Tilda i.

– Vår årskurs startade mitt i en pandemi och mycket av studierna har bedrivits online under två år. Så corona har påverkat oss mycket men det ger väldigt mycket mer att vara på plats här på skolan, berättar Sejke.

Bostadsgarantin

I juli i år rapporterade media senast om studentkårens stora nödrop. De saknades upp mot 800 bostäder till de 2700 studenter som skulle börja i Karlskrona. I Karlshamn finns sedan länge en bostadsgaranti som både kommunala- och privata bostadsbolag står bakom vilket är en stor fördel för att stödja BTH:s verksamhet i Karlshamn.

– Hur ska alla hitta studentbostad i Karlskrona? De har ju jättestora problem varje år och studenterna får sova på soffor eller köpa hotellnätter, säger Tilda som har insyn i problematiken via sitt engagemang i studentkåren och fortsätter:

– Varför flyttar man istället inte fler utbildningar hit? Saknas någon del här kan väl lärarna ta tåget hit. De får ju betalt, säger Tilda.

Campus Karlshamn ligger i mitten av allt viktigt, säger studenterna

Vi älskar Karlshamn!

Både Sejke och Tilda säger att de älskar Karlshamn. De lyfter naturen, havet,  lugnet närheten och människorna som starka anledningar till det och att den lilla staden rymmer det man mest behöver.

– Du vet, i Örebro har vi inte ens en sjö man kan bada i och här ser jag havet från mitt fönster. Jag älskar att bada, säger Tilda och fortsätter.

– När jag går ut på stan är det alltid någon jag känner igen. Alla är kärleksfulla, sociala och trevliga. Det är nästan som en film! Och förra veckan gick jag på jazzkonsert jag sett på en affisch i stan. Det var jag och ett gäng 60-åringar och hur mysigt som helst.

Sejke rundar av innan vi säger tack och adjö och de återvänder till studierna. Efter nyår startar examensarbetet.

– Jag blev kär i Karlshamn så fort jag kom  hit. Här finns oändligt med gångstråk, havet men också skogspartier överallt och trots att de ligger mitt i staden kan jag gå där helt själv och varva ner. Allt du behöver finns ju här. Och söker du något annat finns det både tåg och flyg nära som kan ta dig till andra platser.


Text & foto: Anna Deutgen

Fler nyheter om