Pärlan på Parkgatan som ny igen!

hermansson-husexteriort

 

Pärlan på Parkgatan som ny igen!

hermansson-husexteriort

 

Pärlan på Parkgatan som ny igen!

Underhållet i det 122 år gamla tegelhuset på Parkgatan precis vid Näsviken hade halkat efter när Hermanssonbolagen köpte huset. Nu har de med varm och försiktig hand rustat upp och moderniserat byggnaden för att klara ytterligare 122 år.

– Utmaningen i en sån här renovering är att få in den standard som våra hyresgäster vill ha och är villiga att betala för samtidigt som man vill försöka bevara det gamla och unika i fastigheten. Och det har vi lyckats med, säger Cecilia Fredriksson från Hermanssonbolagen.

cecilia&Lucas

Cecilia Fredriksson och sonen Lucas Fredriksson berättade om renoveringen under den årliga Arkitekturveckan.

I början på augusti flyttade de förväntansfulla hyresgästerna in i det vackra och nyrenoverade tegelhuset på Parkgatan. Efter två års renovering är huset som nytt, trots att mycket gammalt sparats och restaurerats.

Under den årliga Arkitekturveckan fick allmänheten en visning av huset och intresset var stort. En av de nya hyresgäster som visade upp sin lägenhet var Jan-Åke Dahlqvist. Han hyr 97 m2 på andra plan. Han har nu kök och vardagsrum med utsikt över Näsvikens hamn, Kastellet och det för dagen spegelblanka vattnet. Han tvekade inte att flytta in när chansen gavs.

– Vi fick chansen att bo här tack vare att vi hyrt av Hermanssonbolagen tidigare. Fastigheten i sig är väldigt vacker och lägenheterna har renoverats på det sätt de förtjänar att renoveras. Och utsikten är förmodligen lika vacker vilket väder eller vilken årstid du än ser den i, berättar Jan-Åke.

hermansson-hyresgast

Jan-Åke Dahlqvist, hyresgäst

Färgvalen interiört går i milda beiga toner och köket som ursprungligen låg på baksidan av huset har flyttats till framsidan. Köksingångarna gamla trapphus på baksidan har byggts om till nya rum istället.

– Förr låg ju köken på baksidan eftersom man hade tjänstefolk som skötte det och på framsidan fanns de fina salongerna. I dagens samhälle är köket en plats för umgänge lika mycket som matlagning. Och därför får köket det bästa läget ut mot vattnet, berättar Cecilia.

Renoveringen har skett i nära samarbete med både byggnadsnämnd. Blekinge Museum och Länsstyrelsen. Byggnadsnämnden var väldigt noga med att fönstren skulle bevaras och på plan ett och två har fönstren restaurerats helt och hållet med hjälp av ett företag från Belganet.

– För att kunna trälaga fönstren tidsenligt har vi använts baksidans fönster som reservmaterial, till att skarva eller ta fönsterglas ifrån. Och på baksidan har vi låtit tillverka nya fönster med utgång från originalen, berättar Cecilia.

hermansson-kv-hanö

Kvarteret Hanö

Originalritningarna från 1901 visar att huset stått ganska oförändrat genom åren. Det har alltid funnits fyra ganska stora lägenheter på plan ett och två. På vinden däremot fanns tidigare bara en lägenhet och ett stort tomt vindsutrymme. Och det är det detta tomma utrymme som nu blivit två nya lägenheter. För att släppa in ljuset har man satt in fina vindsfönster och dessa är den ensa synliga förändringen som gjorts på husets framsida. Fönstren är nytillverkade men har fått gammalt återbrukat glas. Alla fönster har målats med linoljefärg.

hermansson-exteriort

Vindsfönstren är den enda synliga förändringen på husets framsida.

hermansson-fonsternisch

Vindsfönstret sett från insidan

Husets källare har även den renoverats och fått nya fönster med säkerhetsglas. Där nere har det gamla tvättrummet bevarats intakt.

– Man känner verkligen tidens tand här. Här eldade och kokade de sin tvätt som de förmodligen sen sköljde i havet före den hängdes upp.

Vad källaren ska användas till funderar de fortfarande på. Den låga takhöjden begränsar användningsområdet något men man har ändå förberett för både kök och toalett och hon nämner både vinkällare och kontor som exempel.

– Väldigt få hus har havsutsikt från källaren, men det har man här, berättar Cecilia och ler.

En detalj har de valt att lägga mycket tid och pengar på är den gamla entréporten. Där hjälpte Blekinge Museum dem att söka pengar från Länsstyrelsen så att den kunde restaureras till nyskick.

Det är alltid en avvägning vad man ska spara och vad man ska slänga ut i ett gammalt hus. Ytterdörren renoverade vi verkligen med hjärtat och det ångrar vi inte, berättar Cecilia.

Renoverade-ytterdörren

Den nyrenoverade entréporten.

Alla 17 kakelugnar i huset har renoverats utvändigt och vid dessa har 14 eldstadsplan med varierande motiv i sten kunnat bevaras.

– Av säkerhetsskäl vill vi inte att våra hyresgäster ska elda i kakelugnarna men hyresgästerna har ändå hittat kreativa användningsområden för dem. Några har vedträn i tillsammans med en ljusslinga, eller tänder ljus. Någon använder den till och med som ett barskåp! Men just eldstadsplanen är en jättetrevlig detalj som finns kvar och som jag är lite extra stolt över, berättar Cecilia.

hermansson-eldstadsplan

Eldstadsplan framför kakelugnen i en av lägenheterna.

Karlshamnsbaserade PMB har varit byggpartner i renoveringen och Pär Mörnhed känner sig stolt över resultatet. Han berättar att gamla hus har andra utmaningar än nyproduktion. De måste anpassas till exempelvis brand- och ljudkrav och sen ställde kommunens höga krav gällande just detta hus.

– Det har varit jättekul och slutresultatet är helt fantastiskt. Det har gett mersmak. Det är inte så ofta man får möjlighet att renovera ett hus så noggrant som här med målet att bevara det gamla. Det gör man ju normalt sett inte om man vill tjäna pengar på själva investeringen, säger han.

pmb-par

Per Mörnhed från PMB

På husets baksida har det hänt desto mera. Numera har sex av sju lägenheter balkonger.

– Det är något våra hyresgäster alltid frågar efter. Kommunen och vi hade väldigt skilda meningar om det men vi kom fram till en bra lösning till slut. Jag tycker de smälter in väldigt bra på huset nu.

Baksidan har också tillgänglighetsanpassats med en stenlagd ramp som leder till fram till entrédörren.

– Det är alltid en utmaning att få till det på rätt sätt men vi lyckades bra även där. Vi har haft fantastiska hantverkare och underleverantörer som på kreativt sätt hittat lösningar som passar huset. Det är inte alla som har den känslan.

Före renoveringen fanns det fem lägenheter i fastigheten som värmdes upp via direktverkande element och kakelugnar. Nu finns det sju lägenheter som värms upp av bergvärme. Förrådsbyggnaden på baksidan som tidigare var vedförråd är numera hyresgästernas förråd och varje lägenhet har sitt eget. I ett av de större förråden hamnade teknikrummet där bland annat bergvärmepannan sitter.

Det finns fortsatta planer på kortare och längre sikt kopplat till fastighetens tomt. Tomten är den enda som är genomgående från Parkgatan till Näsgränden. Det finns ännu en byggrätt på den nuvarande parkeringen som kan användas längre fram.

– I framtiden kan vi nyttja den och bygga något som passar ihop med det andra där.

Det lilla röda huset på baksidan från 1901 där fastighetsskötaren bodde förr köptes också.

– Den ska vi också börja fundera på nu. Underhållet på det huset är också väldigt eftersatt.

hermansson-baksidamotnasviken¨

Det lilla röda huset på baksidan är nästa projekt de funderar över.

För att kunna installera en hiss i huset har den gamla trätrappan plockats bort och en ny i ek har byggts istället.

– Utmaningen i en sån här renovering är att försöka få in den standard som våra hyresgäster vill ha och är villiga att betala för samtidigt som man vill försöka bevara det gamla och unika i fastigheten. De reaktioner vi fått från allmänheten och från hyresgästerna är genomgående positiva, avslutar Cecilia.

Fler nyheter om

  • Vi gillar Karlshamn

    Det här gillar Walter, Jesper, Emilia, Jennie, Minnea, Jonas och Claire med Karlshamn. I år firar Gilla Karlshamn 10 år och vi g ...

  • Från Barcelona till Vettekulla!

    Efter sex år i Barcelona kände sig Linus Ekenstam, 34 år, Jennie Dalgren, 36 år och dottern Sky Lou snart två år, redo att flytta ...

  • Småstadsliv i Karlshamn

    Det ska vara gott att leva och den lilla staden har många fördelar. Här sammanfattas några. ...