Olle & Julia: Fullt flyt hem till Karlshamn!

w-juliaolle

 

Olle & Julia: Fullt flyt hem till Karlshamn!

w-juliaolle

 

Olle & Julia: Fullt flyt hem till Karlshamn!

Olle och Julia har mellanlandat i en pittoresk lägenhet på Drottninggatan. Innergården ser nästan Astrid Lindgrensk ut och de har trivts bra där bland brädgolv och kakelugnar. Men redan packar de för nästa flytt. För ganska direkt när de flyttat in hittade de ett hus. Snart flyttar de till en rosa funkisdröm på Regeringsgatan. Ett hus de säger att de aldrig haft råd med i Stockholm.

– Vi har haft ett sånt himla flyt med flytten till Karlshamn. Från jobb till boende och förskola. Allt har löst sig för oss! Så om vi ska ge ett tips till en hemlängtare är det att bara göra det!

Julia och Olle Blomström

Olle Blomström från Faråkra i Svängsta, även känd som artisten Faråker har flyttat hem igen och tagit Julia och dottern Ellis, 2 år med sig till Karlshamn.

Olle gick musikklass på Österslätt och estetisk linje på gymnasiet. Sen studerade han radioproduktion i Piteå, ekonomi i Göteborg, han säsongsarbetade i Grekland och Åre och bodde en tid i Malmö. Musiken har funnits med som en röd tråd genom hela livet. Han pappa lärde honom att spela gitarr och det blev även lite fiol. Senare spelade han i rockband som Volym med bland annat Johan Schuster och Flowers of Iris. Han har jobbat som artist, låtskrivare, musiker och ljudtekniker.

– Karlshamn är en bra början om man vill syssla med musik. Och ju bredare du är desto enklare är det att livnära sig på det. Jag har gjort allt i musikindustrin som man kan tjäna pengar på, konstaterar han.

Att Olle hamnade i Stockholm var musikens fel. 2013 fick han nämligen skivkontrakt med Universal Music och 2014 släpptes hans kritikerrosade debutalbum ”Början på slutet” på etiketten Sonett. En skiva som Olle från Faråkra skrev, producerade och spelade de flesta instrumenten på själv. Skivan blev en av det årets mest omtyckta och hyllade svenska album, nominerades till flera priser och spelades flitigt i både P3 och P4. Därefter följde singeln ”Apans sång” och en EP.

– Musiken var min huvudsakliga sysselsättning fram till 2018. Då fick jag nog och tog jobb som ekonomiassistent på bussbolaget Nobina och det var mitt första jobb som anställd. Det var så skönt med en riktig anställning. Jag somnade klockan nio på kvällen och sov som ett barn. Det var det jobbet som ledde mig in på det jag gör idag, RPA,

Olle förklarar att RPA är är programmering av en slags kontorsrobotar, digitala bottar som sköter och automatiserar människors uppgifter. En lösning som används mycket på banker och försäkringsbolag. Om det tar 10 minuter för en människa att göra samma sak har du sparat 10 minuter som kan användas till annat. Det kan ju också omräknas till lön och exempelvis ICA-gruppen har sparat in 100 miljoner kronor på använda sig av det.

– Man använder det mycket för att få olika system som inte är ihopkopplade sedan innan att prata med varandra. Det kan vara vad som helst som är repetitivt som människor vanligtvis gör. Så jag jobbar hemifrån med det som konsult på Cap Gemini i Malmö. Det är magiskt att kunna jobba på distans och att bo här, berättar Olle.

– Jag är motsatsen till Olle där, berättar Julia. Jag vill absolut inte jobba hemifrån. Jag älskar att träffa folk och gå till kontoret.

Olle och Julia

Nu har det gått några år och Olle vill gärna släppa ny musik.

– Nu handlar det mest om att hitta tid för det. Vi är ju mitt inne i småbarnsåren, flytt och nytt jobb. Men det kommer finnas plats i vårt nya hus och inga grannar som stör eller störs av mig.

Julia och Olle träffades 2015 så Julia har fått uppleva somrarna i Karlshamn varje år sedan dess. 2020 fick de dottern Ellis som fyller två i augusti.

– Hon har också reagerat positivt på flytten. Hon går på Bellevue förskola och det är fantastiskt att hon får vara på ett ställe som har gräs på gården. Hon är så nöjd och pratar oavbrutet om kompisarna där.

Innergården på Drottninggatan

Ellis går på Bellevue förskola ungefär 5-10 minuter bort beroende på färdsätt vilket har frigjort mycket tid.

– Förskolan har höns och ligger i en vacker bokskogsdunge. Det är som ett himmelrike om man jämför med hennes förra förskola. I Stockholm fick de ju vandra iväg för att kunna ta del av naturen. På Bellevue finns den redan. Det är också en liten barngrupp och det känns supertryggt. Man skulle själv vilja gå där, säger Julia.

Julia är uppvuxen i Stockholm bland asfalt och betong och arbetat med marknadsföring sedan 2018. Före hon började jobba som Digital Marketing Specialist på Skolon i Karlshamn arbetade hon ett år på HM’s huvudkontor i Stockholm.

– Vi ville båda ha riktigt bra och kul jobb här nere i Blekinge. Det var ett krav. Och det gick så otroligt lätt att hitta det. Vi hade sånt flyt. Allt blev helt perfekt, berättar Julia och fortsätter:

– Vi hade egentligen tänkt flytta till Karlshamn längre fram, kanske om 7-8 år. Sen fick vi barn och pandemin kom. Det kom som en blixt från klar himmel och så var vi synkade i vårt beslut. Nu flyttar vi! Det var inte bara Karlshamn vi kollade på men att Olles familj finns här var avgörande för valet.

Olles familj bor kvar i Faråkra och i familjeföretaget brygger man öl. Två nya ölsorter har just kommit in i Systemets sortiment och två finns med sedan tidigare. Andra sorter säljs på festivaler och vid olika event. I Faråkra planeras för ett event i juli med öl och pizza i ladan där 50 personer med plats för flera på gården utanför.

– Det är min äldre bror Johan som är hjärnan bakom allt, berättat Olle. Men vi vill gärna engagera oss mer i det nu framöver.

Blommor på innergården

De har bara hunnit bo i Karlshamn ett par månader men har redan fått några aha-upplevelser.

– Vi bodde ju vid pendellinjen i Stockholm. Sen kommer man hit och åker Öresundståget. Där finns det gott om plats, det är tyst och folk frågar om de får sitta på platsen bredvid. Det är stor skillnad på kollektivtrafiken jämfört med Stockholm, konstaterar Olle.

– Det är mindre stress och man slipper de stora folkmassorna. Sen verkar alla känna alla. Vem helst som man pratar med så finns det en koppling. Det tycker jag är supertrevligt, säger Julia och fortsätter:
– Folk märker att man är ny här, är hjälpsamma och alla hälsar. Det är verkligen motsatsen till Stockholm. Det blir en annan sammanhållning i en mindre stad. Man är inte så stressad för det finns ingen anledning att vara det.

– Sen går det möjligen lite fortare att handla i Stockholm, Det finns snabbkassor överallt men inte på Willys i stan, säger Olle och skrattar.

De flyttade från en nyproducerad hyresrättstrea i Hägersten till en sekelskifteslägenhet med kakelugnar och trägolv i varje rum och en lummig innegård.

– Lägenheten i Hägersten var svindyr. Det är som dag och natt!

Utanför landningslägenheten. Nu packar de för flytt till huset mitt i stan

Ganska direkt efter flytten snubblade de över ett rosa funkishus på 205 m2 från 1953 på Regeringsgatan som var till salu och köpte det.

– Wow, vad är det här! Vi hade inte kunnat köpa ett motsvarande hus i Stockholm på minst 15 år, berättar Julia.

Nu ser de fram emot att få flytta in, bo in sig och fixa i huset. Det finns också hobbys de vill göra nu när det finns både tid och plats. Målning, lera och musik som är ett gemensamt intresse. De skulle också gärna vilja skaffa en båt för att kunna ta sig ut i skärgården.

– Det finns ju också mer tid för familj och vänner. Det blir mer spontanhäng och det känns så lyxigt. Det kräver en himla massa planering att få ihop något i Stockholm, berättar Olle.

– Jag har engagerat mig ideellt i Stockholm i olika projekt och vill gärna hitta något sådant även här i Karlshamn. Jag är övertygad om att vi kommer hitta massa roliga grejer att göra här i Karlshamn, säger Julia.

Utanför lägenheten på Drottninggatan

Har ni några tips till andra som längtar hem till Karlshamn då?

– Bara gör det, utbrister Olle och fortsätter:

– Vi använde oss av ett flyttföretag från Kristianstad som löste allt! Vi har knappt ens behövt fundera på vår flytt. De skötte allt från flyttstäd till hämtning och lämning av allt på rätt plats i lägenheten. Det kostar inte så mycket som man tror och det var värt varenda öre.

– Vi känner också att vi tog allt i rätt ordning för oss, säger Julia och fortsätter:

– Beslutet måste komma inifrån. Jag hade aldrig tagit det här steget om det inte känts rätt i magen. Väg för- och nackdelar och gör en lista. Vår inställning hela tiden har också varit att det går att ångra sig. Det är ju inte kört. Känns det inte bra så gör vi något annat.

– Tänkte nog att det skulle vara svårare att flytta med barn och familj. Det är inte alls så komplicerat som jag tänkte att det skulle vara. Alla kan fixa det, avslutar Olle.

Innergården


Bild & text: Anna Deutgen

Fler nyheter om