Markus: En prestigelös och inspirerande miljö

markusfiedler-nywebb

 

Markus: En prestigelös och inspirerande miljö

markusfiedler-nywebb

 

Markus: En prestigelös och inspirerande miljö

”- Jag upplever en stor öppenhet här i en intim och nära miljö. Det finns en stor prestigelöshet och låga trösklar. Man känner sig alltid välkommen med de idéer man har och man utgår från möjligheterna som finns och inte efter hur man kan placera sig själv i sammanhanget. Det skapar goda förutsättningar för att kunna växa naturligt och tillsammans hitta vägar framåt.”

Markus Fiedler är professor på Blekinge Tekniska Högskola. Han arbetar både med forskning och undervisning på institutionen för teknik och estetik (DITE) och är huvudområdesansvarig för medieteknikutbildningarna som bedrivs på Campus Karlshamn. Han fokuserar på att bygga broar mellan infrastruktur och upplevd kvalité för gestaltningar och produktioner inom medieteknik (ljud, bild och upplevelser) och sitter med i NetPort Science Parks forskningsråd.

Markus bor i Tving utanför Karlskrona och flyttade tillsammans med familjen till Sverige och Blekinge i samband med sin disputation 1998. Sedan dess har han varit en del av Blekinge Tekniska Högskola.
– Jag stormtrivs!

Spelutbildningarnas vara eller icke vara på Campus Karlshamn har varit en omdiskuterad fråga det senaste året och man har tillsammans med näringslivsrepresentanter diskutera vad som är rätt väg framöver. Istället för spelutbildningarna har nu ett helt nytt programpaket tagits fram som har sin premiär hösten 2021. Man talar om mera upplevelseinriktade program.
– Även spel handlar om upplevelser men alla upplevelser är inte spel. Det här är mycket bredare. Vi vill skapa något som är väl anpassat till det som händer i Karlshamn och i de miljöer som finns på Östra Piren och som har goda framtidsperspektiv. Det kan vara upplevelser inom lärande, hur man hanterar olika samhällsfrågor, relaterade till utställningarturism, hälsa mm. Egentligen allt som kan kopplas till upplevelser. Det finns ju även upplevelser som skapar eftertänksamhet och handlar om exempelvis utanförskap. Då kan man fundera över hur man kan kommunicera det med hjälp av digital teknik. Verktygen kan då vara virtual reality eller augmented reality men mottagaren står i centrum och upplevelsen omsluter den. Det handlar om visualisering men det handlar också om interaktion, berättar Markus.

BTH’s styrelse har gett grönt ljus och man tror mycket på det här nya konceptet. Kursplanerna är bestämda och klara och nu väntar man bara på det formella inrättandet.
– I Karlshamn har vi ett stort innehållsfokus medan man i Karlskrona fokuserar mer på den tekniska sidan. Och pedagogiken här rullar vidare. Den är beprövad och inarbetad och där finns det ingen anledning att ändra något.

Det finns en stor optimism bland de inblandade gällande vad denna nya programinrikning kommer innebära för Campus Karlshamn och för BTH. Man talar till och med om en slags renässans!
– Ja, nu går vi mot nya mål och möjligheter och det känns otroligt spännande. Det är mer anpassningsbart och vi kan vara mer snabbfotade. Dyker det upp ett nytt spännande område kan vi anpassa kurserna till det. Och Karlshamn har ju också nått stora framgångar i digitalt lärande med bland annat Skolon som ett exempel. Samarbeten med företag som dessa, även Kreativum och Marinmuséet blir en viktig del. Utställningar kommer i framtiden bygga ännu mer på ett digitalt innehåll. Det kan inte längre vara döda ting med små lappar på, konstaterar Markus.

Även nybygget på piren lovar spännande samarbetsmöjligheter för högskolan. Förutom 700 nya arbetsplatser och alla nya företag där kommer en konserthall för 300 personer och två biografer med den absolut senaste tekniken byggas.
– Man vill gärna integrera detta med studenternas utbildning och det kommer göra Campus Karlshamn unikt i Sverige. Studenterna får möjlighet att använda biografernas utrustning och lära sig använda tekniken och göra gestaltningar där inne. Det blir som ett storskaligt och helprofessionellt ljudlabb som såklart också kan samköras med bild samt skapa unika upplevelser. Det är också kännetecknande för våra program att olika inriktningar och kompetenser arbetar tillsammans. Det här blir en fantastisk arena för det.

Det ser bra ut för utbildningarna framöver och söktrycket har ökat markant.
– Bland förstahandsstudenterna har vi nästan dubbelt så många som söker sig hit om man jämför med förra året. Det är väldigt positivt.

Markus berömmer den miljö som skapats på NetPort Science Park och samverkan mellan akademin och näringslivet.
– Jag upplever en stor öppenhet här i en intim och nära miljö. Det finns en stor prestigelöshet och låga trösklar. Man känner sig alltid välkommen med de idéer man har och man utgår från möjligheterna som finns och inte efter hur man kan placera sig själv i sammanhanget. Det skapar goda förutsättningar för att kunna växa naturligt och tillsammans hitta vägar framåt. Och samarbetet med NetPort är samma sak. Jag har verkligen uppskattat det under de senaste tre åren jag suttit med i forskningsrådet.

Han  lyfter också fördelarna med att vara student just i Karlshamn.
– Bostadsgarantin är en stor fördel. Det är lättare att hitta en bostad här än i Karlskrona och ännu mycket lättare om du jämför med högskolor på andra större orter.

Han ser en stor fördel med att köra bygget av etapp 5 och bygget av Stärnö Sjöstad som parallella spår och att de också bör kommuniceras parallellt.
– Eftersom vi marknadsför oss mycket med vår livsmiljö är det viktigt. Även nu i coronatider är det enkelt att leva här trots alla begränsningar. Förutom jobbet var det livsmiljön som avgjorde att vi flyttade till Blekinge för 22 år sedan. Jag känner att etapp 5 inte får stå för sig själv utan den bör diskuteras i kombination med möjligheterna som Stärnö Sjöstad ger. Det tillsammans skapar en framtidsmiljö och det tror jag jättemycket på.

Skulle du själv kunna tänka dig att flytta till Karlshamn?
– Vi har börjat känna efter i den riktningen. Vi gillar Karlshamn.

Text: Anna Deutgen
Bild: Privat

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...