Le Piqué – 40 år av dansglädje!

lepique-ungadansare

 

Le Piqué – 40 år av dansglädje!

lepique-ungadansare

 

Le Piqué – 40 år av dansglädje!

En kurs bland vänner blev till flera kurser som senare växte till en hel dansförening för initiativtagaren Lena Torshall. Nu samlar 40-årsjubilerande Le Piqué närmare 400 dansare i alla åldrar i Stilleryds gamla skola.

– När jag står i kulissen på teatern och showen precis ska börja och när jag ser alla förväntansfulla dansare och all publik i en fullsatt salong. Då känner jag mig väldigt rörd och lycklig över vad jag får göra och uppleva och vad vi tillsammans byggt upp under åren, berättar Lena.

lepique-lena3

Lena Torshall, grundare av 40-årsjubilerande Le Piqué

När vi besöker dansstudion Le Pique är det fullt ös i dansstudion. Streetjazzkursen för 10- åringar är igång och de repar in en ny koreografi tillsammans med ledaren Emma Olsson. Svett blandas med koncentration när varje steg och rörelsekombination ska sättas rätt. Men glädjen går inte att ta miste på.

Lena Torshall började dansa balett när hon var 4 år och dansen har sedan dess varit en röd tråd i hennes liv. Men när hon flyttade till Karlshamn från Karlskrona som 13-åring fanns ingen dansskola i Karlshamn alls. Att hon började undervisa i dans var en slump på resans gång.
– När jag studerade till förskolelärare i Kristianstad spred det sig att jag dansade mycket och jag fick frågan om att hålla kurser. Och där i en liten krets började det. En kurs bland kurskamrater blev till flera. Samtidigt gick jag egna kurser i balett och jazz och det var då jag började skapa min egen mix och min egen koreografi, berättar Lena.

lepique-ungadansare2

Street Jazz för 10-åringar

Lena extraknäckte under studierna som danslärare inom fritt val på Stenbacka och halkade även in i Gymmixs verksamhet. Lenas lektioner blev snabbt väldigt populära och när grupperna fylldes fick hon skapa fler grupper.
– På den tiden fick man köpa in två LP-skivor per termin att använda så musikutbudet var väldigt begränsat. Men i detta föddes tanken om att jag skulle starta något eget.

Dansstudio LT startade 1983 och använde Sparbankens samlingslokal för kurserna.
– Jag kunde inte komma på ett bättre namn då men glädjande nog har jag flera deltagare kvar sedan den tiden som dansar på Le Piqué idag.

1985 hittade hon namnet som lever kvar än idag, Le Piqué! Le stod för Lena men är också en bestämd form på franska. Piqué är en baletterm, en piruett som man gör uppe på tån.
– Jag har nog hört alla uttal som finns vid det här laget. Men namnet är bra!

lepique-lena1

Lena i dansstudion som tidigare varit både skola och privat tandklinik.

Året var 1988 när hon engagerade sig i Karlshamnsrevyn och tog in sina egna dansare där. Hon var både med på scenen och som koreograf ända fram till sista revyn gjordes 2002. Under många år var revyn den största i Sverige, en miljonproduktion med många människor inblandade som spelade för upp till 13000 åskådare varje år. De spelade hela januari och in i februari, ibland två föreställningar per dag och vann också Revy-SM för bästa dans- och koreografi två år i rad.

– Det var Bengt ”Mamma Bengt” Olssons förtjänst att jag hamnade i revyn. Och efter allt gott samarbete så gick vi sedan ihop och blev föreningen Karlshamnsrevyn Le Piqué.

AfterlightImage 18

Le Piques dansstudio i Stilleryds gamla skola

Danslokalerna har skiftat genom åren. Från Folkets hus i stan och ett hälsocenter i Strömma, till Väggasalen och gamla Skogmans livs på Regeringsgatan. Till slut hittade föreningen hem i Stilleryds gamla skola där det tidigare också varit privat tandklinik.
– Vi renoverade, plockade bort någon vägg, la nytt golv och satte in speglar och gjorde det fint. Vi var lite rädda för om vi skulle få med oss alla dansarna men det har blivit jättebra. Vi tappade inte någon, utan blev flera istället. Det finns gott om parkeringar och det är lättare för de som kommer från ytterområdena, berättar Lena.

Dansgrupperna har fortsätt att växa och Lena har plockat in allt fler instruktörer under sitt dansparaply. Idag är de 13 instruktörer och ledare, 16 grupper per vecka och närmare 400 personer i föreningen. I åldrar från 5 år och uppåt!
– Det finns deltagare som är 60 år också och kurser finns från nybörjare till avancerat. Killar är lika välkomna som tjejer och så har de alltid varit. Mellan måndag till torsdag, 16:30 fram till 21:00 så har vi full aktivitet i huset. Just nu kan vi inte växa mer och har kö in i kurserna.

De danstalanger de hittar i kurserna som vill vara instruktörer plockas upp och utbildas internt i både teknik och pegagogik.
– Det är jag, Cicci Ölander Lundberg och Sara Nilsson som är stommen i Le Piqué och sen har vi många yngre instruktörer och hjälpledare som är lika viktiga. Varje instruktör skapar själv sin egen koreografi och vi erfarna kan vara ett stöd när det behövs. Att förmedla glädje är lika viktigt som pegagogiken i sig men vi gör det här tillsammans.

Lena hänger med i dansens utveckling och tillsammans med de andra instruktörerna anpassar hon kurserna efter det. Och efter 40 år med så mycket dans har Lena fått både styrka, uthållighet och smidighet på köpet. Och glädje!
– Ja, utbrister Lena. Det har jag verkligen. Jag lägger så mycket av min fritid på dansen och Le Piqué men känner inte att jag offrar något. Jag tycker fortfarande det är så himla roligt. Varje gång vi startar en ny kurs känner jag så tydligt varför jag gör det. Och jag känner också en sån glädje att många fortfarande väljer mina kurser, trots att jag är äldst här nu.

”När jag står i kulissen på teatern och showen precis ska börja och när jag ser alla förväntansfulla dansare och all publik i en fullsatt salong. Då känner jag mig väldigt rörd och lycklig över vad jag får göra och uppleva och vad vi tillsammans byggt upp under åren.”

Under resans gång har Lena utbildade sig till grundskolelärare i svenska, SO-ämnen och musik och har sedan dess arbetat på Österslättskolan. Hon har också arbetat med musikaler under åren med regi, manus och koreografi både inom skolans regi och utanför. Under 20 år gjordes stora musikalproduktioner på Österslättskolan, 2005 var hon med och gjorde en Blekingeturnerade Spelman på taket med 65 personer på scenen tillsammans med regissören Ulf Fembro, 2006 musikalföreställningen Dufvemåla-Paris och 2008 den nyskrivna musikalen Drömmen kan bli sann som band ihop en story med välkända poplåtar. Nu senast arbetade hon än en gång med regissör Ulf Fembro i den nyskrivna musikalen Fiskaren och Gud.
– Ofta hänger koreografin tätt ihop med själva regin i musikalsammanhang. Så det var ett naturligt steg att också läsa en regiutbildning. Allt hänger ihop.

lepique-ungadansare3

Street Jazz för 10-åringar

Det finns många success stories sprungna ur Le Piqué. Danselever som tagit sig vidare och nu arbetar professionellt med dans och musik. Lena nämner några.
– Stefan Johansson har medverkat i musikaler som Guys and dolls och Shrek på Götebordsoperan och Värmlandsoperan, Fanny Gustavsson arbetar som danslärare på Young moves dansskola i Mölndal och studerar på Performing arts School och sen har vi Elin Malmgren som är en av de stora stjärnorna på Wallmans i Köpenhamn. Hon började dansa här när hon var liten, blev instruktör och utbildade sig vidare. Hennes mamma har dansat här sedan starten. Det är så roligt att få följa dem i deras utveckling.

I början på maj varje år fyller man Stadsteaterns närmare 600 platser flera gånger om när alla dansare har sin årliga show. Lena betonar att det är många tillsammans som bidragit till Le Piqués framgång och utveckling genom åren.
– När jag står i kulissen på teatern och showen precis ska börja och när jag ser alla förväntansfulla dansare och all publik i en fullsatt salong. Då känner jag mig väldigt rörd och lycklig över vad jag får göra och uppleva och vad vi tillsammans byggt upp under åren, avslutar Lena.

Fler nyheter om

  • Färgglada troll i ishallen till helgen!

    Till helgen, den 6-7 april har Mörrums Konståkningsklubb sin årliga isshow på Jössa. En påkostad föreställning med ljus, rekvisit ...

  • Tärnö vann turismpriset!

    Från 9000 besökare till 22 000! Med stor känsla för öns naturvärden och historia och med hållbarhet som en röd tråd så har Malin ...

  • Södra Sveriges största båtfest!

    Till helgen arrangeras Karlshamn Boat Show i Väggahamnen för tredje gången. Mässan som är den enda flytande båtmässan i södra Sve ...