Julstämning på Riksdagsmannagården

w-granar

 

Julstämning på Riksdagsmannagården

w-granar

 

Julstämning på Riksdagsmannagården

På Riksdagsmannagården i Törneryd står granna granar på rad och det som började som en ”galen idé” från en dansk har blivit en kär Karlshamnstradition. Nu bjuder man besökarna på en unik julstämning i en gammal anrik gårdsmiljö och erbjuder produkter som är producerade på gården eller av lokala producenter.

På Riksdagsmannagårdarna i Trensum står rödgranar och kungsgranar på parad i långa rader. I eldkorgar brinner värmande ved och i en av ladugårdarna kan man handla kransar och lokalt hantverk. I gårdsbutiken på andra sidan vägen, på den andra av de två Riksdagsmannagårdarna möter vi upp Christina Granhof som tillsammans med sin man Joacim driver verksamheten nu.

– Min pappa Jens är den riktiga profilen här. Han är dansk men vi flyttade hit från Thailand där han arbetat med genkonservering av fröer och skog. Han såg sin chans att fortsätta med skogsbruk här när den anrika Riksdagsmannagården blev till salu. Och avståndet till Danmark blev kortare, berättar Christina.

w-kristina

Christina Granhof i butiken på Riksdagsmannagården

Gårdarna och byn är belägen i dalbygdens äldsta kulturlandskap och har anor tillbaka till yngre stenåldern, bronsålder och tidig järnålder. Om detta vittnar såväl fasta fornminnen som boplatser och många lösfynd.

Jens och Anne Granhof tog över gården 1979 och flyttade in 1981. Det var Jens idé att börja odla och sälja granar och då specifikt kungsgranarna.
– Då tyckte alla att ”dansken” var heltokig men kungsgranar fanns ju knappt att få tag på. Det tog ett tag med sedan förstod man det inte var så himla dumt med det där disneygranarna som inte barrade så lätt. Nu har det blivit en tradition för många att komma hit, trots att man kan hitta kungsgranar och vanliga rödgranar, för den delen på många andra ställen nu.

En kungsgran behöver 12-15 år på sig att växa före man kan sälja den vilket kräver både framförhållning och planering.
– Vi växlar mellan rödgran och kungsgran. Det är mycket pill och plock med att klippa dem och knoppa dem så de blir buskigare i sitt växtsätt. Särskilt kungsgranarna kräver sitt jobb, berättar Christina.

Jens har hunnit bli 83 år gammal nu och nu är det alltså dottern Christina och svärsonen Joacim som tagit över stafettpinnen. Men Jens bor kvar i den gamla gården och hjälper till så mycket han vill och orkar.
– Vi är jättetacksamma att de är här och att den gamla gården inte behöver stå tom. Förr klädde pappa ut sig till tomte och det var alltid honom barnen ville se när de kom. Men nu har tomten tagit pension, berättar Christina och skrattar.

w-jens

Jens Granhof, numera 83 år gammal går fortfarande sina rundor på gården

På de båda gårdarna bedriver man traditionellt skogs- och lantbruk samt småskalig djurproduktion. Sedan 2009 finns även en gårdsbutik med kött från gårdens tama och vilda djur, från utegrisar och lamm till fasan, rådjur och älg som man jagar. Grisarna lever utomhus året om. På hösten bor de i ekskogen och lagom till granförsäljningar börjar flyttar de ner så att man ska kunna se dem.

Att det blev just får var granodlingen skyldig till. Man köpte in Shropshirefår för att hålla rent runt granarna. Och dessutom skrämde fåren bort rådjuren som annars skulle äta upp de späda och goda granskotten. När fåren sedan förökade sig och blev för många blev det egna slakteriet och produkterna kopplade till den en naturlig följd.
Jag körde iväg baggarna till ett vanligt slakteri en gång men sedan aldrig mer. Jag insåg snabbt att om de skulle kunna slaktas på ett bra och stressfritt sätt måste vi göra det själva här hemma. Då går ger vi djuren det bästa möjliga hela vägen. Mina djur har det toppen. Men hade jag vetat hur mycket jobb det var så kanske jag inte gett mig in på det, säger Kristina och skrattar igen som hon ofta gör när hon berättar om livet på gården.

Under ett besök på Skördefesten på Öland fick Christina smaka en korv som satte spår i verksamheten.
– Jag åt en sån jäkla god salami där och fick kontakt med den tyska charkuteristen som gjort den. Sedan dess har vi skickat vårt kött dit för att förädlas så att vi kan sälja lika god salami här. Vår parmaskinka gör vi i Marsvinsholm.

Deras gårdsbutik var en av de första som öppnade i Karlshamn men sedan dess har det blivit många fler, vilket uppskattas av köparna som uppskattar att veta var råvaran kommer ifrån.
– Att vi är många gårdsbutiker nu är jätteroligt. Och vi gårdsbutiker måste hjälpas åt så att fler får upp ögonen för att man kan handla direkt från källan och stötta den lokala produktion som finns. Vi blir starkare tillsammans, betonar Christina.

I gårdsbutiken hittas numera eget kött och korvar, fårskinn, saft och sylt, glögg och produkter från andra gårdsbutiker. Tillredningskök finns också på gården och på somrarna har deras våffelcafé öppet från veckan efter midsommar alla dagar i veckan.

Gårdens produkter kan man också hitta på flera ställen, exempelvis på Äggaboden i Ronneby men även flera restauranger är stamkunder, såsom Mandeltårtan och Astensmåla.

Joacim Granhof (till höger) och Magnus Falgren Poss som också arbetar på gården.

Att arbeta med skogs- och lantbruk ihop med djurhållning är inget nio till fem-arbete utan kan mer beskrivas som en livsstil.
– Vi jobbar hemifrån båda två. Joacim är skogsingenjör och jag har arbetat inom trädgård. Ska man bygga upp en verksamhet med så många delar på riktigt måste man vara hemma och satsa på det. Så jag är mycket på djursidan och Joacim mycket på skogssidan. Vi gör det vi tycker är roligast men det är många timmar man måste lägga ner och man ska nog inte tänka så mycket på lönen heller, berättar Christina och ler. Man lever i sin egen lilla bubbla här på gården.

Kanske kommer gården vandra vidare i ännu en generation Granhof då båda döttrarna Caroline och Louise visar intresse för livsstilen.
– Det verkar inte som vi har skrämt dem i alla fall. De får göra på sitt sätt och varje generation får såklart sätta sin prägel. De vet att det inte finns något tvång från vår sida.

Vill man passa på att besöka Riksdagsmannagården får man passa på. De har öppet fredag-söndag kommande två helger fram till den 22 december.
– Sen är det dags för en välbehövlig julvila, avslutar Christina och ler.

Mer kan du läsa på Riksdagsmannagårdens webbsida

Fler nyheter om