Evomatic växer och anställer flera!

w-perhannaEvomatic

 

Evomatic växer och anställer flera!

w-perhannaEvomatic

 

Evomatic växer och anställer flera!

Evomatic växer och anställer. Under förra året köptes de upp av den amerikanska koncernen Shape Technologies Group. Nu tredubblar man sina ytor i Stilleryd. De nya ägarna passar samtidigt på att flytta ett av sina Ronnebyföretag, Shape Process Automation, med över 80 anställda till Karlshamn.
– Den här satsningen är en rejäl kraftsamling som innebär att vi kommer behöva anställa ungefär 20 personer om året, berättar Per Josefsson, VD för Shape Technologies Group Europa.

Per Josefsson, Vd för Shape Technologies Group Europa

När det globala teknikföretaget Shape Technologies köpte bolaget Evomatic under 2022 var det för att komplettera sina bolag inom automation. De ägde redan Shape Process Automation (SPA) i Ronneby som sysslar med vattenskärningsteknik och laserskärning. Företaget som under åren haft många namn har funnits där i 50 års tid och även om tekniken de arbetade med varit ny så har fabriksbyggnaden blivit ganska omodern med åren. Därför passar koncernen på att samla både Evomatic och SPA under samma tak i Stilleryd och bygger ut ytan med hela 6500 kvadrat till en total yta på 10 000 kvadratmeter toppmodern fabrik. Investeringen innebär att 160 personer kommer ha sin arbetsplats där.

Renderingsbild över Evomatics utbyggnad.

– I vilken bil du än sitter i så finns det tak och golvmattor som gått igenom maskiner och robotar tillverkade i Ronneby. Evomatic är mer än en robotintegratör, man bygger avancerade system för hantering av produkter.. Därför är de båda bolagen och kompetensen i dem sådana bra komplement till varandra, förklarar Per.

När vi går en rundtur i fabriken berättar Per om några av de olika företagen Evomatic har som kunder och många av dem får man inte ens berätta om. En av Sveriges största och mest tongivande möbeltillverkare är en av dem. Och en annan är en av världens största producenter av elbilar.

– Vi har byggt linjer för både lakrits och delicatobollar. Då följer en hel del material med som vi kan testa med vilket leder till en hel del smakprov. Efter det var vi rätt trötta på både lakrits och chokladbollar, berättar Per och skrattar.

Nya automationslinjer tas fram och testas i den stora fabriken.

Den del av koncernen som heter SPA omsätter ca 1,5 miljarder varje år. Med Evomatics omsättning på ca 150 miljoner blir de en del av något mycket större. Ser man sedan till hela Shapekoncernen som finns överallt i världen med en omsättning på 4,5 miljarder och med 1600 anställda så förstår man att möjligheterna för tillväxt och utveckling är stora framöver.

– Innan kanske vi tittade på projekt som låg på 10 miljoner i omsättning för varje beställning. Nu kollar vi på projekt i 25-miljonersklassen istället. När man kommer upp i de nivåerna finns det inte lika många som kan göra jobbet, berättar Per.

– Evomatic har mest varit verksamma i Norden tidigare. Nu får man möjlighet att komma in på nya och större marknader i Europa och där är marknaden så mycket större, berättar Hanna Marcolin som är marknadskoordinator.

Per Josefsson och Hanna Marcolin

En attraktiv arbetsmiljö är viktig och i planeringen inför det nya bygget tog de hjälp av personalen som alla fick ge sina synpunkter kring vad som skapar en god arbetsmiljö.

– Det kom till exempel önskemål om ett spa men även ett gym och det senare kunde vi infria. Vi har aktiv personal som är ute och cyklar och springer på middagsrasten och som gillar att röra på sig, berättar Per.

– Utöver det kommer vi tillsammans med en arkitekt också göra en stor yta mellan byggnaderna där det blir gemensam matsal med rum i rum så det även kan vara en plats för möten.

Satsar på långsiktig kompetensförsörjning

Satsningen innebär en utmaning när det gäller kompetensförsörjningen men man tror också att utvecklingsmöjligheterna för de anställda inom den stora Shape-koncernen gör sökandet lättare.

– Kommer man hit som anställd finns det enorma möjligheter att vidareutvecklas inom koncernen. I Europa har vi bolag i bland annat Tyskland, Frankrike, England, Tjeckien, Italien och Spanien. Du kan arbeta här men det finns ett globalt bolag som ger fler möjligheter och utmaningar om du vill, berättar Hanna.

20 personer per år räknar man med att behöva anställa för att hålla den nivå som krävs för att växa. Det handlar om PLC-programmerare, robotprogrammerare, konstruktörer, elektriker, mekaniker, servicetekniker och ledare i vissa positioner. För att möta behovet kommer de också ta in mycket yngre människor.

– Visst kostar det att utbilda personal men om vi inte gör det vem ska då göra jobbet? Det är också en av anledningar att vi bussade hit flera skolor för att väcka intresset under vår teknikdag nyligen. Vi hade över 400 besökare, kunder, elever och leverantörer här i fabriken den dagen, säger Per och fortsätter:

– Saab, Kockums, NKT och Alfa Laval är några exempel på företag nära oss som konkurrerar om samma arbetskraft. Då måste vi kunna erbjuda något mer än bara jobbet och då måste vi också ta ett större ansvar genom att ta hand om de elever och studenter som finns här och utbilda dem. Vi kan inte bara slåss om de som finns utan vi måste också tillföra nya ungdomar in yrket och på arbetsplatsen.

Robotarna packar med hög precision ihop produkter i papperspaket.

Välkomnar hemvändare!

Både Per och Hanna hoppas nu att det också finns utflyttade Karlshamnare som kan vara intresserade av ett högteknologiskt arbete som detta. Man kanske utbildat sig klart, skaffat familj, kanske inte är lika sugen på att bo kvar i en större stad och man längtar efter kusten och familjen. Dessutom är fastighetspriserna mycket lägre här.

– Här är det inte så mycket skruv, mutter och gammaldags verkstadsarbete längre, utan det handlar mycket mer programmering nu. Det är lika rent i fabriken som det är här inne på kontoret. Det är kanske inte den bilden man har av verkstadsarbete, säger Per.

– Kompetensen inom företaget är också spännande. Det finns ett stort utbyte att få mellan anställda i de olika bolagen och man kan verkligen lära av varandra. Vi jobbar tätt ihop med alla våra bolag. Det blir en helt annan miljö och ett annat kompetens- och erfarenhetsutbyte. Och man får koll på vad som händer i hela världen inom området, avslutar Hanna.

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...