Under tisdagskvällen den 4 december deltog 30 engagerade personer i en workshop som Hallo Mörrum arrangerade med hjälp av Gilla Karlshamn. Syftet var att hjälpa Hallo Mörrum i deras arbete och formering kring att skapa ett levande Mörrum.
Hallo Mörrum deltog som idébärare i en tidigare workshopserie under våren. Deras önskemål var då att en workshop skulle arrangeras på plats i Mörrum.
Flera intressanta samtal kring vilka insatser som både är genomförbara och som kan ha god effekt för Mörrums utveckling.
Exempelvis:
– Vikten av lokal stolthet och att marknadsföra sin hembygd och gynna de lokala aktörer som verkar i Mörrum. Mycket finns i form av mataffärer, tandläkare, blomsteraffärer, restauranger, frisörer, vårdcentral och idrottsföreningar. Vi måste bygga där vi står i positiv anda. Handla lokalt!
– Kunskap är viktigt. ”Infopoints” som en form av lokal turistbyrå för att lättare sprida information till både lokalbefolkning och turister var ett förslag.
– Bostäder är en knäckfråga. Många vill flytta till Mörrum, inte minst de som söker arbete, förmedlade Jens Svensson från Södra.
– Aktiviteter som kan utvecklas vidare är 11 maj. Folkets Park ses som en pärla med stor utvecklingspotential. Blir man medlem i föreningen får man en röst att påverka utvecklingen.
– Jacob Berg, från Restaurang Kronolaxen tryckte på vikten att utveckla Mörrumsåns närmiljöer samt att redan nu ha beredskap för att laxfisket minskar.
– Det finns många fantastiska idrottsföreningar i Mörrum som vi kan vara stolta över och som skapar stort mervärde.
Flera talare inledde med intressant information.
Per-Ola Mattsson, kommunalråd berättade om de satsningar som gjorts och kommer att göras i Mörrum framöver.
Bland annat:
– Ishallen på Jössa påbörjas snart.
– Fiberutbyggnaden beräknas vara senast 2021 för alla.
– Kommunen har köpt upp Torsgården som används som kontor för Mörrums Hockey tills allt är färdigbyggd på Jössa. Där finns stora möjligheter i framtiden för nya verksamheter.
– Nytt klubbhus på golfbanan.
– Nya äldreboenden på Ekegården.
– Ny Mörrumsskola planeras ca 2020.
– Ny förskola planeras.
– Cykelbana till Karlshamn påbörjas under 2019.
– Fruktgården är en satsning som fallit väl ut och som frigjort andra bostäder för familjer.
Turistchef Lena Axelsson, född i Mörrum, talade om turism- och besöksnäringen i Mörrum. 250 000 människor går backen ner till Kronolaxfisket varje år.
Mörrumsån och golfen är två saker att vara stolt över i sammanhanget. Den 27 mil långa sydostleden som passerar Mörrum, den 3 mil långa laxaleden, arkipelagrutten ARK56 samt den kommande tv-serien Blekinge Fiskedestination med en hel timme material från Mörrum var några av de saker hon lyfte.
Mathias Wijk, näringslivschef talade om hur viktigt företagandet är för hela Karlshamn men även för Mörrum. Han talade också om Karlshamns fantastiska läge och satsningen Karlshamn tar plats som handlar om att sätta Karlshamn på kartan. Karlshamn har stora marktillgångar som behöver detaljplaneras och handeln får hjälp att utvecklas via nya handelsanalysen. Samverkan i alla frågor är nyckeln till framgång och alla handlare är välkomna på kommande zon-möten.
Christer Fasth från Hallo Mörrum höll ett kort anförande gällande de utmaningar som byn står inför där man länge förlitat på fisket och naturen. Vad kan vi som invånare, samhällsförening, företagare och kommunen tillsammans göra för att Mörrum ska fortsätta vara en levande bygd där vi skapar förutsättningar för tillväxt, företagande, bra boende, barnomsorg och skolor m.m. Allt det som gör en bygd stark och skapar gemenskap.
Vi skickar ett stort tack till alla deltagare.